DE-NOVA - centar dentalne medicine

  • Hrvatski
  • Italiano
  • English

Paradontologija

Parodontologija je dio stomatologije koji se bavi liječenjem potpornog aparata zuba ili parodonta. Parodont sačinjavaju zubno meso, kost i vlakna koja vežu zub za kost.

Parodontalna oboljenja

Najčešće oboljenje parodonta je parodontoza ili kronični parodontitis, često nazivan „ bolest desnih“ i predstavlja uz karijes najrašireniju bolest usne šupljine. Slaba oralna higijena, pušenje i škripanje zubima, najčešći su uzročnici ove bolesti čiji su prvi simptomi natečene i crvene desni. Za razvoj parodontalnih oboljenja nužna je prisutnost mikrooorganizama odnosno plaka. Plak proizvodi kiseline koje nadražuju i oštećuju caklinu, zubno meso te izazivaju upalu desni – gingivitis. Upala izaziva oticanje tkiva radi čega nastaje gingvalni džep. Ako se upala ne liječi džep se produbljuje, te ona prerasta u parodontozu što u konačnici dovodi do gubitka zubi i potporne čeljusti.

Liječenje

Parodontoza se u prvoj fazi liječi uklanjanjem plaka i zubnog kamenca te poboljšanom oralnom higijenom koja osim pranja zubi zubnom pastom i četkicom uključuje korištenje zubnog konca koji omogućuje efikasno čišćenje zubnih međuprostora. Čišćenje zubnog korijena i džepa drugi je korak u lječenju paradentoze, jer je neophodno kamenac i plak zajedno sa bakterijama odstraniti sa cijele površine zuba do dna zubnog džepa. Ponekad je potreban kirurški zahvat kako bi se džep u potpunosti sanirao.

Nazovite nas!

051-626-183
skype: dentanova.croazia

PACIJENTI O NAMA

"Svaka pohvala cjelokupnom osoblju klinike De- Nova. Profesionalnost doktora, čistoća i urednost objekta i cijene tretmana su na zavidoj razini."
Marin