DE-NOVA - centar dentalne medicine

  • Hrvatski
  • Italiano
  • English

Protetika

Protetika je grana stomatologije koja se bavi nadomještanjem izgubljenih zuba i mekih dijelova usne šupljine uz pomoć fiksnih i mobilnih protetskih nadomjestaka.

FIKSNA PROTETIKA

Fiksni elementi su svi oni elementi koje stomatolog fiksira, odnosno cementira u usnoj šupljini, a dijele se na: krunice, mostove i ljuskice.

Krunice

Krunice se najčešće upotrebljavaju za sanaciju jako uništenih ili estetski neprihvatljivih zubi. Za stavljanje krunice, neophodno je izbrusiti zub a zatim uzeti otisak „zdravog“ dijela zuba, odnosno onog dijela koji je postojeći. Krunica će biti napravljena na bazi otiska kojeg je stomatolog prethodno uzeo i biti će vrlo slična prirodnom izgledu zuba. Postoji više vrsta krunica, no najčešće se upotrebljavaju keramičke krunice.

Most

mostMostom je moguće zamijeniti jedan ili više zubi. Postojeći zubi se prepariraju, odnosno bruse kako bi mogli nositi konstrukciju koja se cementira. Most je dobar odabir sa estetskog i zdravstvenog aspekta.

Ljuskice ili veeners

Ljuskice su rješenja estetske prirode za smanjiti udaljenost između zuba, sanirati tamnije zube, zube sa karijesom ili one bez sjaja. Za razliku od krunice, ljuska prikriva samo prednji dio zuba. Tijekom stavljanja ljuskica, gubitak prirodnog zuba je minimalan. Ako je razlog stavljanja ljuskica isključivo estetske prirode, tada se skida samo gornji sloj zuba odnosno caklina zuba. Ljuske su rađene od keramike i daju prirodne i lijepe zube.

MOBILNA PROTETIKA

U slučaju da je iz bilo kojeg razloga nemoguće upotrijebiti fiksnu potezu, tada stomatolozi pribjegavaju mobilnoj protetici koju dijelimo na : totalnu i djelomičnu.

Totalna proteza

Totalna proteza zamjenjuje sve zube u gornjoj i/ili doljnjoj čeljusti. Neposredno nakon ekstrakcije zubi, pacijentu se daje privremena proteza koja mu omogućava normalno funkcioniranje u radnoj i obiteljskoj sredini tijekom oporavka. Privremena proteza se u roku od 2 mjeseca zamjenjuje definitivnom protezom kao završnim radom.

Djelomična proteza

Djelomična protezaU slučaju kada je nemoguće staviti fiksni most, upotrebljava se parcijalna proteza usidrena na postojećim, zdravim zubima. Sa djelomičnom protezom zamjenjuje se veći broj zubi tj. većina zubi.

Parcijalna proteza sa držačima

Parcijalna proteza može biti pričvršćena pomoću držača na krunicu posljednjeg zuba u čeljusti. Za razliku od klasične parcijalne proteze ova je puno preciznija, manje opterećuje prirodne zube i estetski prihvatljivija.

Proteza usidrena na implantatima

Proteza usidrena na implantatimaU situacijama kada je nemoguće fiksirati mobilnu protezu, kada ona ograničava sposobnost žvakanja i nije stabilna, tada je idealno rješenje proteza usidrena na implantatima. Minimalno dva implantata, odnosno idealno 4 postavlja se u čeljust. Nakon oseointegracije, implantate se povezuju odgovarajućim zglobnim vezama sa protezom. Druga solucija u takvim slučajevima je ALL ON 4 zahvat, putem kojeg se proteza fiksira na implantate.

Nazovite nas!

051-626-183
skype: dentanova.croazia

PACIJENTI O NAMA

"Ovo je definitivno jedno od mojih najboljih iskustava vezano uz posjete stomatolozima. Ugodan ambijent, pristupačno osoblje i vrhunski doktori kombinacija su koju je u danasnje vrijeme tesko pronaći."
Ana